Deze netwerkbijeenkomst waren we te gast in de Cleantech Regio. Hier werken gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen samen met ondernemers, onderzoek en onderwijs aan een duurzame energieneutrale economie en samenleving.
Tijdens deze bijeenkomst zijn we meer te weten gekomen over de voedseltransitie-aanpak binnen deze regio. Cleantech Regio werkt onder andere met een Transitietafel Voedsel en Landschap en er zijn verschillende korte keten initiatieven in de gemeenten. Aanvullend zagen we mooie voorbeelden en actuele ontwikkelingen uit andere Gelderse gemeenten en regio’s. Kortom: de samenwerkingen, veelal vanuit POP3 Korte Keten projecten, is zijn vruchten aan het afwerpen!
09.30 | Inloop |
10.00 | Welkom |
10.15 | Aansprekende voorbeelden uit de Cleantech Regio • De kracht van een (lokale) coöperatie: ontwikkelingen van Boerenhart 2.0, door René de Bruin, voedselcoördinator • Verbinden van vraag vanuit Zutphen en aanbod uit Lochem en Bronckhorst, door Marijn Struik, voedselcoördinator • Naar een vitaal voedsellandschap in Brummen, door Paul Opdam, Landschapsnetwerk Brummen |
10.40 | Het provinciale voedsellandschap Toelichting op Openstelling 4e Tranche POP3 Korte Keten, City Deal Voedsel en andere relevante ontwikkelingen. Door Pieter Rijzebol, provincie Gelderland. |
10.45 | Pauze |
11.00 | Aansprekende voorbeelden uit andere Gelderse regio’s • Terugblik op Masterclass Boeren in de Korte Keten door Marit Rietveld, gemeente Ede • Van idee naar actieplan, ontwikkeltraject met boeren in de Liemers door Heidi Uenk • Lokale productinnovatie voor succesvolle marktintroductie door Linette Mak, aanjager gemeente Berg en Dal en Heumen |
11.30 | Aanpak voedsel in de Cleantech Regio Waarom heeft het thema voedsel zo’n bestuurlijke aandacht in deze regio? En hoe werkt de aanpak met onder meer de Transitietafel Voedsel & Landschap? Door wethouder Harjo Pinkster en Monique Loeters gemeente Voorst. |
11.50 | World Café: Ondernemen in een voedsellandschap, hoe doe je dat? |
12.30 | Lunch met streekproducten |
13.15 | Toelichting en rondleiding door Albert Wassink |
14.00 | Einde |
De netwerkbijeenkomsten van Gelders Kennisnetwerk Voedsel zijn gericht op bestuurders, beleidsambtenaren, voedselcoordinatoren en lokale initiatiefnemers van Gelderse gemeenten.
Wilt u toekomstige uitnodigingen rechtstreeks in uw mail ontvangen? Meld u dan aan voor de maillijst.
PS: Wilt u graag eens optreden als gastgemeente voor een excursie of bijeenkomst? Dan horen we dat natuurlijk graag!
Boerderij de Kolke
Klarenbeekseweg 30
7383 EB Voorst
www.dekolkevoorst.nl