Opslag en transport

Wat betekent het voor opslag en transport 

 Houtsnippers en houtpellets zijn interessant in lokale kringlopen. Het afval uit het landschapsbeheer wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verwarmen van een kas, woningen of een stal. Het groenafval van de gemeente wordt verwerkt tot houtsnippers voor de verwarming van het gemeentelijke zwembad.

Houtsnippers hebben een relatief groot volume (ca 300 kg/m3). Door dit grotere volume, zijn de kosten voor opslagruimte en het aantal vervoersbewegingen enigszins hoger t.o.v. houtpellets. Verser houtsnippers kunnen door broei geuroverlast geven, waardoor ze eerst moeten worden gedroogd alvorens ze worden ingezet in dicht bebouwde omgevingen. In het landelijk gebied zijn frequente vrachtbewegingen, geuroverlast etc. vaak een minder groot probleem.

Houtpellets hebben een veel kleiner volume voor hetzelfde gewicht, maar zijn aanzienlijk duurder (ca 13 Euro per GJ ten opzichte van ca 4 Euro/GJ voor houtsnippers). Houtpellet zijn met name geschikt voor toepassing in bebouwde omgeving, omdat het een 'schonere' en makkelijker te hanteren brandstof is dan houtsnippers die minder vervoersbewegingen vereist. In de bebouwde omgeving kunnen houtpellets in ondergrondse bunkers/silo's worden opgeslagen, het is niet vereist een inpandige opslag te voorzien. De grootte van de opslag is niet alleen afhankelijk van het vermogen van de installatie, maar dient ook bepaald te worden aan de hand van het aantal vervoersbewegingen per maand gewenst zijn (individuele woningen kunnen uitkomen met 1 tot 2 x per jaar, gemiddeld 1 x per maand voor grotere installaties).

De kosten voor logistiek hebben grote invloed om de totale investering zo laag mogelijk te houden. De meeste boeren, loonbedrijven en gemeenten hebben eigen voorladers, shovels, kippers, hoogkippers of kunnen lossen met een op de vrachtauto gebouwde kraan met knijpbak, of bulktransportwagen.