Totaal.jpg 

Bestellingen in eerste week van lockdown meteen verdubbeld!

Interview met Steven Koster - Initiatiefnemer van Puurland, Kweekland en De Groene Rijders in Arnhem

Geplaatst op 14 mei 2020
Door Marianne Karstens

Het is alweer een tijdje geleden dat ik Steven sprak, maar als ik hem bel voor het interview klinkt weer zijn enthousiaste stem. Als ik vraag hoe het met hem gaat, antwoord hij met een volmondig goed! Al snel wordt duidelijk dat Steven van een noodsituatie een deugd weet te maken.

 

“Binnen 48 uur lag onze levering aan de horeca stil”

Al ruim zeven jaar werkt Steven keihard aan het produceren van lokaal voedsel in stadstuin Kweekland en het aanbod van de boodschappentas met lokale producten en recepten voor consumenten via Puurland. Een paar jaar geleden voegde hij daar de fietsbezorging in Arnhem met De Groene Rijders aan toe, waarmee hij niet alleen de boodschappen van Puurland bezorgt maar ook bezorging voor veel ondernemers in de binnenstad verzorgt. De consequenties van de intelligente lockdown waren onmiddellijk voelbaar en met direct gevolg voor de ondernemer. Steven vertelt: “Binnen 48 uur na de aankondiging van de maatregelen viel de levering aan onze klanten in de horeca volledig stil. Een afzetkanaal waar we juist de afgelopen jaren veel tijd en aandacht in hebben geïnvesteerd en continuïteit hadden opgebouwd qua levering aan een vast aantal horecabedrijven.”

 

Bestellingen bij Puurland in de eerste week al verdubbeld

Tegelijkertijd zag Steven in de eerste week na de lockdown de levering van de boodschappen via Puurland verdubbelen en inmiddels heeft hij kunnen opschalen naar drie keer zo veel als het was. Ik vind de groeicijfers van 10-15% per week indrukwekkend en vraag Steven hoe het hem is gelukt om zo snel te kunnen schakelen. “Ik doe niets nieuws. Ik doe dit al jaren en het model werkt, alleen nu is er meer aandacht voor het bestellen van de producten van dichtbij en zijn het vooral de volumes die zijn veranderd. Vanwege de omstandigheden kwam er meer ruimte vrij in de loods aan de Spijkerstraat waarvandaan we de distributie organiseren, waardoor wij daar de benodigde ruimte kunnen gebruiken. En zijn er veel mensen beschikbaar die kunnen en willen helpen, zoals mijn eigen dochter van 16 die nu haar bijbaantje in de horeca kwijt is.”

 

IMG_9550.jpg

 

Opeens was er momentum voor het verzorgen van de binnenstaddistributie

Een echte doorbraak realiseerde Steven samen met zijn compagnon Johan van Rietschoten, met De Groene Rijders. Met De Groene Rijders organiseren ze sinds twee jaar op een schone en efficiënte wijze de stadsdistributie, op de fiets. Steven: “Vanwege het wegvallen van klanten bij winkeliers in de binnenstad, ontstond de vraag van Platform Binnenstad Arnhem (PBA) of we producten van de binnenstadondernemers in Arnhem zouden willen bezorgen. Binnen 24 uur maakten we het, met bijdragen van het PBA, de gemeente Arnhem en inmiddels ook Ondernemersfonds Arnhem, mogelijk om te bezorgen. Door de bijdragen kunnen we op dit moment de ritten kosteloos aanbieden en de website verbeteren. Hiermee helpen we de ondernemers in de binnenstad om overeind te blijven in deze moeilijke tijd. Voor de lokale boekhandel leveren we al gauw 10 tot 30 boeken per dag en afgelopen zondag hebben we voor Moederdag 120 boeketten van vier verschillende bloemisten bezorgd. Het voelt geweldig om op deze manier bij te dragen aan het lokale ondernemerschap in de binnenstad. Alhoewel mijn drijfveer met name een bijdrage aan de leefbaarheid van de stad is om zo duurzaam mogelijk een fijnmazige distributie van lokale producten te realiseren, had ik niet kunnen bedenken dat het realiseren van die verbinding zelf zo bijzonder zou zijn. We worden zowat als helden onthaald door klanten als we hun boodschappen, pakketjes en boeketten aan de deur komen bezorgen. Ook het bezorgen op de fiets in plaats van een afgesloten bestelbus draagt bij aan de beleving en het contact met de omgeving.” Inmiddels zijn De Groene Rijders in gesprek met gemeenten zoals Ede en Doetinchem om te verkennen of bezorging per fiets voor de ondernemers in hun binnenstad gerealiseerd kan worden. Want één ding is zeker in alle opzichten is het een win-win-win situatie, voor de ondernemer, de consument en de leefbaarheid van de binnenstad.

 

Het veranderen van ons bedrijfsmodel is inmiddels noodzaak geworden

Je zou bijna vergeten dat we over een crisissituatie spreken. Maar dan blijkt dat het lang niet allemaal zonder slag of stoot verloopt. Bij de stadstuin Kweekland, waar Steven voedsel produceert samen met medewerkers met een zorgvraag is het uitdagender om overeind te blijven. De locatie had tot voor kort een horeca, evenementen en winkelfunctie maar door de omstandigheden overweegt Steven daarmee te stoppen. “Ik speelde al langer met de gedachte om ons model te veranderen, maar nu is er de noodzaak. Als stichting met medewerkers met een zorgvraag kom ik voor geen enkele steunmaatregel in aanmerking. Ik heb besloten om ‘gewoon’ open te blijven, dan maar zonder financiële steun vanuit de overheid. Scheelt een hoop spreadsheetmanagement. We kunnen met voldoende afstand tot elkaar samen komen en in de tuin werken. Voor veel medewerkers een welkome Corona-vrije oase, want ook mentale weerbaarheid is in deze tijd belangrijk. Maar zekerheid van inkomen om Kweekland overeind te houden is nodig. Afgelopen vrijdag bezochten we CSA De Nieuwe Ronde voor inspiratie en ondernemersadvies. Ik weet vrijwel zeker dat we het model de komende week gaan veranderen naar een CSA (Community Supported Agriculture). Alhoewel ik in eerste instantie van plan was om me te richten op chefs en horeca, zal het nu in eerste instantie gericht zijn op de consument. Ik verwacht dat er ruimte is voor 50 oogstaandelen/abonnementen. Dus consumenten die echt de smaak te pakken hebben kunnen zich daarmee verzekeren van hun eigen lokale oogst en daar een substantiële bijdrage aan leveren.”

 

IMG_5232.jpg


Steeds meer mensen raken overtuigd van het belang van lokaal voedsel en distributie

Tot slot, de ultieme vraag van dit moment, wat gebeurt er met alle goede ontwikkelingen na de Corona-maatregelen? Steven is daar realistisch over: “Ik verwacht dat een groot deel van mijn huidige klanten bij Puurland teruggaan naar hun oude patronen. Maar ik denk ook dat ongeveer 20-30% van mijn nieuwe klanten overtuigd is geraakt van het belang van lokaal voedsel en producten zal blijven bestellen. Een aantal ondernemers in de binnenstad is inmiddels ook overtuigd dat binnenstad distributie moet blijven bestaan naast winkel(her)opening. Daarmee hoop ik de verdubbeling van fietsen en verdrievoudiging van rijders ook in de toekomst te kunnen blijven behouden.” Ook lokale overheden, banken en fondsen kunnen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van ondernemerschap nu en na de lockdown. “Belangrijk daarbij is om te kijken wat er nu echt werkt en te zoeken naar manieren om dat structureel te ondersteunen, zodat de korte keten kan concurreren met de lange keten.”

 

Meer info?

- Puurland
- Kweekland
- De Groene Rijders
- Online vraaggesprek: Over enkele weken organiseren we een online vraaggesprek over het bedienen van de consumentenmarkt met onder meer Steven Koster. Hij vertelt u meer over zijn inzet en kan live al uw vragen beantwoorden. Wilt u de uitnodiging ook ontvangen? Schrijf u dan in voor de e-maillijst.