10e Netwerkbijeenkomst

Korte keten in de praktijk

Lokatie: Villa Ruimzicht te Doetinchem
Datum: 14 juni 2018

De 10e netwerkbijeenkomst van het Gelders Kennisnetwerk Voedsel, over het thema de Korte Keten in de praktijk vond plaats op 14 juni 2018. We waren te gast bij Villa Ruimzicht in de gemeente Doetinchem! Deze bijeenkomst stond geheel in het teken van praktijkvoorbeelden en ervaringen met korte voedselketens, onder meer van POP3 voedsel coördinatoren. 

Hoe breng je streekproducten bij de consument? Deze vraag stond voor de gemeente Doetinchem centraal. We deelden onder meer drie praktijkvoorbeelden uit Doetinchem en de omgeving voor meer inzicht in de wijze waarop deze lokale samenwerkingsverbanden hun consumenten bereiken en bedienen.

Downloads

Presentaties (pdf)

De Eetwinkel (opent binnenkort!)

In dit retail-food concept draait alles om smaak, beleving en gemak. 
Om het zien en proeven van eerlijke Achterhoekse producten, vers bereide maaltijden en het horen van het echte verhaal achter het product. 
 

Coöperatie Eet Regionaal 

Eet Regionaal is ontstaan uit een nauwe samenwerking tussen boeren en telers uit de Achterhoek en directe omgeving. Betrokken boeren en telers werken slim samen om de bestellingen te verzamelen en distribueren naar horeca & retail. 
 

Maand van de Streekproducten

In samenwerking met het binnenstad management van Doetinchem staan streekproducten de hele maand oktober centraal. Uitgangspunt is een bewustwordings- en marketingcampagne richting de consument. Door het aanbod toegankelijk, aantrekkelijk en zichtbaar te maken voor de consument willen we haar bewust maken van het rijke aanbod aan lokale producten.
 

Programma

De Korte Keten is een actueel thema voor alle Gelderse gemeenten. Korte ketens dragen bij aan meer bewustzijn, meer gezondheid, minder voedselverspilling en afval en nieuwe economische verdienmodellen. Thema’s waar alle gemeenten mee te maken hebben.
Deze netwerkbijeenkomst bood Gelderse gemeenten inspiratie en handvatten om ondernemers en initiatiefnemers te ondersteunen. De bijeenkomst was onder meer relevant voor gemeenten die een korte voedselketen in hun gemeente en/of regio (willen) helpen realiseren. Eventueel ondersteund met een POP3 subsidie. 
 

9.30 Inloop bij Villa Ruimzicht met koffie en thee
10.00

Welkom door wethouder Bulten over het belang van Korte Keten in de gemeente en regio.

10.15

Consument & Streekproducten in Doetinchem
Drie samenwerkingsverbanden (zie boven) over de wijze waarop zij in Doetinchem de consument en lokale markt bedienen.

10.45

Actief aan de slag in een korte keten:

- Pieter Rijzebol, provincie Gelderland, vertelt over de 1e en 2e openstelling POP3 Korte Keten en de 3e die aanstaande is.
- Voedsel coördinatoren aan het woord over hun behaalde resultaten van een jaar POP3 Korte Keten samenwerkingen.
11.30

Pauze

 11.45

Verdieping sessies:

1. POP3 Korte Keten – Werksessie voor huidige POP3-coördinatoren, betrokken gemeente ambtenaar en bestuurder en onlangs toegekende POP3-projecten.
2. Korte ketens – Ervaringen en kennis uitwisselen over de praktijk van korte voedselketens.
3. Jong Leren Eten – makelaar Wieke Bonthuis licht toe hoe kinderen en jongeren betrokken kunnen worden bij gezond en lokaal voedsel. Eigen ervaring en beleving van voedsel staat centraal. Lees meer hierover ....
 12.30

Lunch

 13.15

Rondleiding: Villa Ruimzicht & naastgelegen ontwikkeling tot stadslandbouw.

 14.00

Vertrek

 
  


Wilt u toekomstige uitnodigingen rechtstreeks in uw mail ontvangen? Meld u dan aan voor de maillijst.

PS: Wilt u graag eens optreden als gastgemeente voor een excursie of bijeenkomst? Dan horen we dat natuurlijk graag!